Tidningens innehåll och roll i samhället

Idag träffade jag två duktiga klasser i årskurs 6 på Vargbroskolan i Storfors. Vi gick igenom tidningarnas olika delar och innehåll. Vi pratade en del om det här med insändare; vem får skriva, kostar det något, måste man sätta ut sitt namn o.s.v. Vi noterade också att signaturen ”Lotta” hade skickat in sin insändare om kommunalt slöseri till både VF och NWT. Båda tidningarna hade valt att publicera den idag. Intressant också att tidningarna valt samma bild att illustrera den med:

Onödigt slöseri med stora resurser – NWT, 2013-04-16

Kommunalt slöseri bidrar till en ekonomi på kryckor – VF, 2013-04-16

Zettergren_i_VF_NWTTryck- och yttrandefrihet hann vi också med. Vi pratade om tidningens granskande roll i samhället, och vi jämförde med hur det ser ut i andra delar av världen. Tryckfrihet_2012

  • Gröna = fria länder
  • Lila = ofria länder
  • Gul = delvis fria länder
Anna Politkovskaya

Anna Politikovskaja (1958 – 2006)

”Vad händer med de som skriver i sådana tidningar?” Frågan dök upp efter att jag beskrivit situationen för den regimkritiska tidningen Novaja Gazeta i Ryssland. Oundvikligen kommer man då in på journalisten och författaren Anna Politkovskajas öde, som jobbade på den tidningen när hon i oktober 2006 blev mördad.

Foto: RubyGoes, http://www.flickr.com/photos/rubygoes/

P.S. Jag har sammanställt ett bildspel om att skriva insändare. Över 6000 personer har hittills kollat in det. Klicka på bilden nedan, för att ta en titt du med!

Manus hittar du här! D.S.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s