Källkritik i världen

”Bisarr sexdöd i Ystad världsnyhet

En 35-årig man från Ystad avled då han försökte ha sex med ett getingbo. Nej, det är inte sant. Ändå har denna nyhet i månader levt sitt eget liv på nätet, konstaterar Ystads Allehanda. (…) Hos International Business Times, en av världens största affärsnyhetssajter, har texten toppat de mest lästa nyheterna.”

Svenska Dagbladet, 16 maj, 2013

Jag har sett original artikeln florera på Facebook under någon veckas tid. Är imponerad att den tagit sig ända ut i världen och att så många okritiskt tror på den. Den engelska artikeln har tjugoen tusen delningar på Facebook.

Att vara källkritisk är något som kan vara svårt för många. De sex journalistiska frågorna kan också vara användbara när man granskar en hemsida:

Källkritiska_frågor

Bra frågor att använda när man granskar en hemsida.

Bilden är från mitt bildspel Källkritik – Vem kan du lita på? Manus till bildspelet finns här. Kan vara värt att ögna igenom vid tillfälle.

Finns även anpassat för låg- och mellanstadiet, med manus här.

Jag har hållit massor med föreläsningar om just källkritik i skolklasser under det gångna läsåret. Det märks att ämnet har fått en framskjutande plats i läroplanen och omfattar nu alla skolämnen. Det är bra, för det är ett viktigt ämne i dessa getingtider.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s