Skoltidningstips

Här hittar du många bra tips för att göra din egen tidning eller trycksak. Alla datorprogram som jag tipsar om är gratisprogram som jag använt under flera års tid utan några som helst problem. Det finns också lite informationsmaterial i PDF-format och instruktionsfilmer att titta på för att komma igång. 

1. Redigeringsprogrammet Scribus är ett grymt bra OpenSource Desk Top Publishing program (DTP program) som är jättebra för redigering av din skoltidning. Påminner lite om Windows Publisher men med den stora skillnaden att Scribus är helt gratis och mycket kraftfullare.

Ladda ned programmet Scribus här.

2. Använd denna enkla fyrsidiga lathund för att komma igång. Lathunden har några år på nacken, men funkar för att komma igång.

3. Skapa en separat mapp för ditt tidningsarbete i din dator. Allt material som du använder till din tidning, ska finnas i samma mapp som du har Scribus dokumentet. Annars finns det risk att redigeringsprogrammet inte hittar bilderna som du ska använda på din tidningssida.

Ha allt i samma mapp!

 

 

 

 

3. Tio korta videoklipp om hur du kommer igång med Scribus:

 

4. Använd dessa färdigutformade tidningssidor, som du givetvis kan ändra efter hand du jobbar med tidningen. Men jag tycker nog att det är enklare att göra dem själv, men, men, jag låter dem finnas kvar för de som vill använda dem.

  • Klicka på någon av de sex olika filerna.
  • Spara filen på en plats där du sedan hittar den.
  • Starta programmet Scribus.
  • Klicka på ’Fil’ längst upp i vänstra hörnet.
  • Välj ’Öppna. . .’
  • Leta reda på den nerladdade filen.
  • Dubbelklicka på den filen.
  • Nu öppnas sidan i Scribus och du kan direkt sätta igång med redigeringsarbetet.
  • Du kan kopiera och laborera med text och bildramar och lägga till fler sidor och mycket mera.

På länkarna nedan finns två ännu mer heltäckande material om att göra skoltidning. Perfekt att ha som uppslagsböcker och bläddra i vid arbetet med tidningen. Har några år på nacken, men är ändå användbara tycker jag.

Skoltidningen – del 1, Tips till läraren, planera tidningen, texter i tidningen – Ett Tidningen i Skolan material

Skoltidningen – del 2, Bilder, redigering, annonser – Ett Tidningen i Skolan material

Andra användbara gratisprogram och länkar för arbetet med tidningen

  • Efterföljaren till OpenOffice (som inte uppdateras längre) heter LibreOffice och är ett omfattande kontorspaket av professionell kvalitet och har hela sviten. Laddas ner gratis här: http://sv.libreoffice.org/index.php/home/
  • Via sökmotorn http://search.creativecommons.org/?lang=sv hittar du bilder som du fritt får använda. Bilderna har Creative Commons licens som talar om direkt hur du får använda bilderna. Minimikravet är att du talar om vem som tagit bilden.

Ung media är en organisation som ”brinner för att skapa bättre förutsättningar för ungdomsmedier att verka och utvecklas. Oavsett om du gör film, foto, radio, TV eller tidning – vi finns för dig!”. Besök deras hemsida för inspiration och hjälp http://www.ungmedia.se/

Sidan sammanställd av Lars Lönnberg

1 tanke på “Skoltidningstips

  1. Pingback: Scribus – gratis publiceringsprogram – Informations- & Kommunikationsteknik

Lämna en kommentar