Bäst i Värmland i Presstationen

Bäst i Värmland i riksfinalen av nyhetstävlingen Presstationen blev klass 4a, Herrhagsskolan och klass 5, Fredricelundsskolan som hamnade på samma slutpoäng. Prisutdelning skedde i fredags och omfattade både diplom och glass. Vardera klassen vann 1000 kronor.
Efter åtta år var detta året sannolikt också det sista året som tävlingen Presstationen genomfördes. Det har varit ett projekt med daglig tidningsläsning i klassrummet för elever i låg- och mellanstadiet.

Bäst koll på nyheterna, NWT, 2016.04.15

Fredricelundsskolan

Herrhagsskolan

Fyrtio sportlovsjournalister på VF

CIMG8480

Förmiddag och arbetet med texten är igång.

Under sportlovet deltog ett fyrtiotal ungdomar i en tidningsskola på Värmlands Folkblad i Karlstad. Varje dag kom det åtta-nio nya barn som fick vara sin egen redaktör och ansvara för innehållet på sin tidningssida. Tidningen trycktes i A4-format med en upplaga som var samma som antalet barn per dag. Ingen hög upplaga men det blev fem olika tidningar under veckan.

CIMG8588

De sex journalistiska frågorna kan vara bra som stöd för sin text, liksom snabbkommandon till redigeringen.

Dagarna började med att skriva en egen text. Nästa moment vara att leta efter bilder som är tillåtna att använda, och då användes bilder som har Creative Commons licens. Allt sammanställdes sedan till en tidningssida i ett redigeringsprogram. Alla datorprogram som har använts i tidningsskolan är gratis, och kan laddas ner från Internet. Kolla in fliken Skoltidningstips i menyn ovan för att läsa hur man gör för att installera dem på sin dator.

CIMG8513

Nattchef Jonas Brefält förklarar hur man redigerar.

CIMG8570

Fotograf Peter Bäcker visar en av alla kameror som används.

CIMG8576

Maja skrev en artikel efter en intervju med ansvarige utgivare Peter Franke.

20160302_144750Dagarna avslutades med en rundtur i tidningshuset, då barnen fick träffa journalister, fotografer och olika redaktörer. Sist men inte minst kollades tryckpressen in. Mäktigt att se, höra och lukta på en tryckpress i full fart. Fortsätt läsa

Etappvinnare i norra Värmland

Klass 3-4 och 5-6 på Transtrands friskola i Likenäs blev första etappvinnare här i Värmland i årets upplaga av Presstationen . Kurre gillade klassernas redovisning av huvuduppdraget som innehöll snygga collage med olika typer av nyheter. På länkarna kan ni kolla in 3-4 och 5-6 redovisningar.

Klassen besöktes i torsdags och eleverna fick glass, diplom och dagens tidningar. Vi kollade också på hur en artikel är uppbyggd.

Nedan några bilder från besöket, klicka på någon bild för bildspel.

I Värmland deltar i år 39 klasser i Presstationen som består av tre etapper. Etapp 2 ”Det angår oss” pågår nu och fram till jullovet.

Här finns skolan:

Mediedag på Karlstad CCC

Artikel om förmiddagen på Karlstad CCC i Nya Wermlands Tidningen:

Viktigt att värna det fria ordet – NWT, 2015.11.04

Karlbergsgymnasiet från Åmål var en av deltagande skolor på mediedagen, som också skrivit en riktigt bra text om dagen på sin blogg: Roadtrip i yttrandefrihetens tecken

 

Lektionstips och arbetsmaterial inför mediedagen

Jag har sammanställt lite lektionstips och annat matnyttigt som man kan jobba med innan mediedagen om tryck- och yttrandefrihet den 4 november på CCC. Materialet går självklart att använda även efter mediedagen.

Lars Lönnberg, mediekonsulent – tryck- och yttrandefrihet
Lektionstips om tryckfrihet/pressfrihet: https://drive.google.com/file/d/0BxL7QqcvLzzGUUxKNTR3X3hnNFE/view?usp=sharing

Martin Schibbye, frilansjournalist – pressfrihet
Lektionstips från Mediekompass:
Johan och Martin fängslade i Etiopien – ett lektionstips om pressfrihet:
http://www.mediekompass.se/lektionstips/johan-och-martin-fangslade-i-etiopien-ett-lektionstips-om-pressfrihet/

Martins sommarprogram från år 2013 http://t.sr.se/NyyOXt

Blank Spot Project: https://www.blankspotproject.se

Betlehem Isaak, krönikör – pressfrihet
Farlig rapportering – är det värt det? Utbildningsradion, film, 28.35 min: http://www.ur.se/Produkter/173482-Mediatiden-Farlig-rapportering-ar-det-vart-det

Fjorton (14!) års fängelse för några ord, Journalisten, 23/9 2015: http://www.journalisten.se/debatt/fjorton-14-ars-fangelse-nagra-ord

Ge inte upp hoppet, pappa! Sydsvenskan, 14/11 2014: http://www.sydsvenskan.se/kultur–nojen/betlehem-isaak-ge-inte-upp-hoppet-pappa/

Free Dawit: https://www.freedawit.com/

Solveig Voyce, chefredaktör, ansvarig utgivare, ledarskribent – lokaltidningen, pressfrihet, pressetik, näthat
Lektionstips Lokaltidningen:
Lokalsidorna: http://www.mediekompass.se/lektionstips/dag-4-lokalsidorna/

Vem gör egentligen vad på tidningen? http://www.mediekompass.se/lektionstips/personer-pa-tidningen/

Granska den lokala rapporteringen om politik: http://www.mediekompass.se/lektionstips/granska-den-lokala-rapporteringen-om-politik/

Lektionstips Ansvarig utgivare, pressetik
Allmänintresse – vad är det? http://www.mediekompass.se/lektionstips/allmanintresse-vad-ar-det/

Kul att veta eller viktigt att veta? http://www.mediekompass.se/lektionstips/kul-att-veta-eller-viktigt-att-veta/

Lektionstips Näthat

Analysera artiklar kring näthat http://www.mediekompass.se/lektionstips/analysera-artiklar-kring-nathat/

Mediedag 4 november 2015 på Karlstad CCC

CIMG1527

Martin Schibbye föreläser på mediedagen på Sundstagymnasiet i Karlstad, oktober 2014.

Det finns platser kvar, för mer information och anmälan, klicka här!

Nästan tre hundra elever och lärare har hittills anmält sig till den kostnadsfria mediedagen som vi arrangerar den 4 november på Karlstads CCC. Vi vill under denna förmiddag visa hur tryck- och yttrandefriheten fungerar i Sverige och andra länder, hur unikt det är med fri press i Sverige och att det är bra och viktigt att läsa tidningen.

Martin Schibbye kommer tillbaka även detta år. Nya föreläsare för i år är Betlehem Isaak och Solveig Voyce.

Evenemanget riktar sig till elever och lärare på gymnasieskolor i Värmland och Dalsland. Välkommen med din anmälan, mer information finns här!

Ny termin, nya tag

Började jobba igen den 17 augusti och hann faktiskt med några klassbesök innan månaden var slut. Alla veckor i september är nu uppbokade och några skolor har redan bokat in mig i oktober under tidningsveckan (vecka 41). Klassuppsättningar av våra tidningar har också kommit igång. Maila mig på lars.lonnberg@mediekompass.se om du vill ha besök och tidningar till just din klass.

kurre helfigur

Kurre Korrespondent.

 

Hittills har tjugosex klasser anmält sig till tidningsläsarprojektet Presstationen, som är öppen för årskurs 1 – 6. Det är gratis att delta och lokaltidningen (man kan välja flera olika) levereras kostnadsfritt till klassrummet dagligen. Dessutom har klassen chans att vinna 10 000 kronor. Hela projektet är väl förankrat i Lgr11! Gå in på presstationen.se för mer information och anmälan.

 

CIMG1527

Martin Schibbye föreläser på mediedagen på Sundstagymnasiet i Karlstad, oktober 2014.

Nästan tre hundra elever och lärare har hittills anmält sig till den kostnadsfria mediedagen som vi arrangerar den 4 november på Karlstads CCC. Vi vill under denna förmiddag visa hur tryck- och yttrandefriheten fungerar i Sverige och andra länder, hur unikt det är med fri press i Sverige och att det är bra och viktigt att läsa tidningen.

Martin Schibbye kommer tillbaka även detta år. Nya föreläsare för i år är Betlehem Isaak och Solveig Voyce. Evenemanget riktar sig till elever och lärare på gymnasieskolor i Värmland och Dalsland.

Det finns platser kvar, för mer information och anmälan, klicka här!

 

Final i Presstationen

På måndag 16/3 startar finalen av Presstationen, som är vår läsårsaktivitet och tävling för klasser på låg- och mellanstadiet. Klasserna har under läsåret använt sig av våra värmländska tidningar för att lösa uppgifterna.

419 klasser i Sverige har deltagit i tävlingen, varav 38 fanns i Värmland. 103 klasser i Sverige har gått vidare till final, varav elva av dem är värmländska klasser. Dessa klasser har löst uppgifter under läsåret och därmed samlat ihop tillräckligt med guldnötter under grundomgången, 36 stycken, och kvalificerat sig till finalen som går av stapeln under hela nästa vecka.

Klassen med högst poäng tar hem finalpriset i Sverige som är 10 000 kronor. Om inte förstapristagaren är en värmländsk klass, delar vi här i Värmland ut 3 000 kronor till länsvinnaren och tre andrapristagare på vardera 1 000 kronor.

Här är de elva finalklara klasserna i Värmland:

  • klass 4, Fredricelundsskolan, Karlstad
  • klass 5B, Jättestenskolan, Grums
  • klass 6A, Herrhagsskolan, Karlstad
  • klass 4, Herrhagsskolan, Karlstad
  • klass 5-6, Grossbolsskolan, Forshaga
  • klass 4-5, Adolfsfors skola, Eda
  • klass 2, Montessorifriskolan Stellatus, Karlstad
  • klass 3, Montessorifriskolan Stellatus, Karlstad
  • klass 3-4, Gärdesskolan, Åmotfors
  • klass 3A, Rösparksskolan, Åmål
  • klass 6b, Herrhagsskolan, Karlstad