Klassbesök i världen

Förra veckan träffade jag hela världen i lilla Kristinehamn. Jag gör det ibland på olika platser i Värmland, och det är alltid trevligt och intressant. Besökte alltså två SFI klasser i Kristinehamn, och för de allra flesta i dessa klasser ser det väldigt annorlunda ut i sina respektive hemländer beträffande tryck- och yttrandefriheten. Många blir förvånade över den svenska tryckfriheten och systemet med ansvarig utgivare. Systemet är ganska unikt i världen.

Jeanette Gustafsdotter, vd, Utgivarna. Bild hämtad från Medievärlden, http://www.medievarlden.se. Klicka på bilden för att komma till artikeln.

Utgivarnas VD Jeanette Gustafsson befinner sig nu på mc-tur i Amerika och gör en reflektion om det:

Jag har än en gång slagits över hur viktigt vår system med ansvarig utgivare är och vikten av en fungerande pressetik. Inte minst när jag har tittat på amerikansk nyhetsbevakning och inser i vilket skede och hur man visar bilder på misstänkta brottslingar. Då känner jag mig stolt över vårt system men inser också hur viktigt det är att bevara på alla sätt.

Medievärlden, 20 maj, 2013

Jag är också stolt över vårt svenska system, och kommer gärna till din klass och pratar mer om det och våra tidningar.

tryckfrihet_tre_block

Bilden kommer från mitt bildspel ”Tryck- och yttrandefrihet – Varför är den viktig?”. Klicka på bilden för att komma dit.

Manus till bildspelet finns här!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s